Niciun comentariu

MODIFICĂRI PRIVIND SALARIZAREA ANGAJAȚILOR DIN AGRICULTURĂ, CONSTRUCȚII ȘI INDUSTRIE ALIMENTARĂ

Salariații din sectoarele construcțiilor, agriculturii și industriei alimentare care au o vechime mai mare de 2 ani se vor bucura de modificări semnificative în ceea ce privește salarizarea lor.

Acești angajați vor beneficia de un salariu de bază minim brut pe țară garantat în plată, stabilit conform art.164 alin.(1) din Legea 53/2003- Codul muncii, pentru o perioadă de maxim 24 de luni de la încheierea contractului de muncă. După expirarea acestui termen, aceștia vor primi un salariu de bază superior salariului minim brut pe țară garantat în plată.

Este important de menționat că această prevedere se aplică doar pentru angajații la care salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată a fost stabilit în baza prevederilor art.164 alin.(1) din Legea nr.53/2003- Codul muncii.

La aplicarea acestei prevederi se va avea în vedere perioada de 24 de luni în care salariatul a beneficiat de salariul de bază la nivelul salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată stabilit succesiv prin hotărâri ale Guvernului.

Prevederile alin.(2^1)al art.164 din Legea nr.53/2003- Codul muncii se aplică și pentru salariatul plătit cu salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, care are deja încheiat un contract individual de muncă, perioada de maxim 24 de luni fiind calculată începând cu data de 1 ianuarie 2022.

Legiuitorul nu a stabilit un cuantum al majorării salariului respectiv lăsând la aprecierea angajatorului să stabilească prin negociere nivelul acestuia astfel încât să se asigure cel puțin nivelul salariului de bază net avut anterior,” transmite ITM Mehedinți 

În cazul sectoarelor construcțiilor, agriculturii și industriei alimentare, salariul minim este stabilit prin derogare de la aceste prevederi, prin Ordonanța de Urgență nr.93/2023, iar angajații din aceste domenii nu intră sub incidența modificărilor aduse de art.V din O.U.G. nr.142/2021.

Salarizare angajați cu o vechime mai mare de 2 ani în sectoarele construcții, agricultură și industria alimentară

Potrivit prevederilor art.164 alin.(2^1) din Legea 53/2003- Codul muncii, republicat cu modificările și completările ulterioare începând cu data de 1 ianuarie 2022, modificare stabilită de art.V din O.U.G. nr.142/2021, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată stabilit în condițiile art.164 alin.(1) din Legea 53/2003- Codul muncii, poate fi aplicat pentru un salariat pentru o perioadă de maxim 24 de luni, de la momentul încheierii contractului de muncă.După expirarea perioadei respective, acesta va fi plătit cu un salariu de bază superior salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată.

Așa cum rezultă din textul alineatului respectiv acestei prevederi se aplică numai celor la care salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată a fost stabilit în baza prevederilor art.164 alin,(1) din Legea nr.53/2003- Codul muncii.

Pentru sectoarele construcții, agricultură și industria alimentară salariul minim este stabilit în baza unor reglementări specifice prin derogare de la prevederile art.164 alin.(1) din Legea nr.53/2003- Codul muncii, respectiv prin O.U.G. nr.93/2023 pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată pentru sectoarele construcții, agricol și industria alimentară și prin urmare nu intră sub incidența art.V din O.U.G. nr.142/2021.

Tags: agricultura, constructii, industrie alimentara, itm, restartnews, salariati

Articole asemănătoare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.
You need to agree with the terms to proceed