Niciun comentariu

ZI DE MARE SĂRBĂTOARE PENTRU CREȘTINI. ASTĂZI ESTE CELEBRATĂ TĂIEREA CAPULUI SFÂNTULUI IOAN BOTEZĂTORUL

Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul este celebrată pe data de 29 august în calendarul creștin ortodox și catolic. Este ultima mare sărbătoare din acest an bisericesc, pentru ca pe 1 septembrie începe un nou an.

Această sărbătoare comemorează momentul când Sfântul Ioan Botezătorul a fost decapitat la cererea regelui Irod Antipa. Ziua Tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul este o zi de post.

Biserica ortodoxă serbează de obicei ziua morţii sfinţilor, adică data trecerii lor spre cele cereşti, ca ziua lor de naştere.

Numai Maica Domnului şi Sfântul Ioan Botezătorul fac exceptie de la aceasta regulă.

Astfel, Biserica a închinat lui Ioan şase sărbători: zămislirea lui – 23 septembrie; naşterea – 24 iunie; soborul lui – 7 ianuarie; tăierea capului – 29 august; prima şi a doua aflare a capului 24 februarie; a treia aflare a capului său – 25 martie.

Evenimentul este menționat în Evanghelia după Matei (Matei 14:1-12) și în Evanghelia după Marcu (Marcu 6:14-29).

Sfântul Ioan Botezătorul a avut un rol esențial în pregătirea venirii lui Iisus Hristos, botezându-l în apele Iordanului și identificându-l ca „Mielul lui Dumnezeu care ridică păcatul lumii” (Ioan 1:29).

Prin urmare, sărbătoarea Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul are și o conotație mesianică, arătând importanța și legătura dintre prooroc și Mântuitor.

Această sărbătoare reamintește credincioșilor despre prețul pe care un martir creștin l-a plătit pentru a-și păstra credința și a mărturisi adevărul lui Dumnezeu.

Legat de tradiţii şi superstiţii în această zi, care e numită popular şi Sfântul Ioan Cap Tăiat, pe vremuri se obişnuia să se ţină post până la Înălţarea Sfintei Cruci (14 septembrie) cu rolul de a-i curăţi pe cei cu păcate grave.

În această zi exista credinţa că nu trebuie să se folosească cuţitul, totul se rupea cu mâna, şi, de asemenea exista obiceiul de a nu mânca fructe şi legume cu formă rotundă.

S-ar putea să îți placă și:

Tags: restartnews, sarbatoare, taierea capului sf ioan botezatorul, traditii

Articole asemănătoare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.
You need to agree with the terms to proceed