Concursul ”Cel mai frumos Mărțișor!”, organizat la nivelul Școlii Gimnaziale Numărul 5 din cartierul severinean Schela, a scos în evidență imaginația și talentul unor elevi creativi. Parte a unui proiect din Fonduri Europene de la nivelul unității de învățământ, proiect PNRAS pentru prevenirea abandonului școlar, concursul de creație a fost conceput pentru a-i atrage pe elevi și în altfel de activități, diferite de ceea ce fac la orele de curs.
”Mi se pare foarte frumos să facem asemenea activități la școală, până acum nu prea am făcut asta, sunt foarte fericită . În acest concurs de creație, am făcut aceste mărțișoare, pe care le voi dărui”, transmite cu emoție Denisa, elevă a Școlii Gimnaziale Numărul 5.
Astăzi am făcut mărțișoare și a fost o activitate prin care să ne mai detașăm și noi de orele normale, să putem să ne implicăm mai mult, să ne exprimăm creativitatea. O noutate pentru noi, este interesant, îmi place”, ne spune Mihai.
”Am pictat mai mulți fluturași în culori, pe care i-am și lipit. Mi se pare o activitate interesantă, abia aștept să-i dăruiesc”, povestește Denisa.
Activitatea practică a fost una pe placul copiilor, din spusele lor, i-a încântat și totodată i-a surprins ceea ce au realizat cu propriile mâini, dovadă că, unele abilități pot fi descoperite, doar atunci când încerci să creezi.
”Organizăm un concurs de creație mărțișoare, pe care elevii le vor dărui. S-au bucurat foarte mult, îi bucură tot ceea ce este extrașcolar, participarea la astfel de activități în afara orelor de curs. Pentru efortul lor creativ, drept răsplată, vor fi premiați în bani, din proiectul desfășurat la nivelul școlii”, ne-a declarat Angelica Piroi, profesor de Limba și literatura română.
1 Martie este prima zi a primăverii, moment în care, comunitatea din cartierul severinean, se va bucura de un mărțișor și un zâmbet din partea elevilor școlii. Orice lucru făcut cu dragoste și pasiune, trebuie împărtășit cu ceilalți, pentru a căpăta valoare.
”Școala Gimnazială Numărul 5 are în desfășurare un proiect pe fonduri europene, în valoare de aproximativ 900.000 lei, care se desfășoară pe parcursul a trei ani . Ce ne propunem să realizăm prin acest proiect este prevenirea abandonului școlar, cu o rată destul de crescută în rândul elevilor noștri. Pentru a-i atrage, pentru a transforma școala într-un loc în care ei să vină cu drag, gândim o serie de activități, bazate pe creație și distracție, cum a fost concursul de azi, în care au trebuit să-și demonstreze aptitudinile, cu ocazia zilei de 1 Martie, prin realizarea unui mărțișor personalizat. Și pentru a răspândi primăvară și bucurie, vom merge și le vom dărui locuitorilor din apropierea școlii” , Georgiana Coca- director Școala Gimnazială Numărul 5 Drobeta-Turnu Severin.
Pentru întreaga muncă și implicare, elevii au fost premiați în bani, proveniți din cadrul proiectului, cu care au ales să se distreze în săptămâna ”Școala Altfel”, prin diverse vizite și ateliere de lucru la obiective din municipiul nostru, dar și distracții, cum ar fi, o ieșire la cinematograf.
Proiectul cu fonduri europene propune o serie de schimbări la nivelul școlii. Pornind de la activități extrașcolare, pregătire suplimentară realizată de profesori pentru materiile la care ei vor susține un Examen Național, tabere și excursii, concursuri cu premii, toate gândite pentru a-i atrage pe copii către școală. Un alt avantaj este acela prin care, elevii de gimnaziu, primesc hrană rece zilnic, un sandwich. Toate aceste lucruri, sunt menite să îi stimuleze, să îi motiveze pe elevi, să vadă că școala poate fi pentru ei, un mediu prietenos.