Niciun comentariu

A FOST LANSAT PROGRAMUL TOMATA, MAI PUȚINI BANI PENTRU CEI CARE PRODUC ROȘII ROMÂNEȘTI

Guvernul a dat publicității, mai devreme, noile condiții ale programului de subvenții pentru tomate. În Mehedinți, legumicultorii au început deja să pregătească răsadurile, pentru roșiile românești, de solar, cu care vor să iasă la piață la mijlocul lunii mai. Anul acesta subvenția va fi acordată într-un singur ciclu de producție, iar suma este de 3000 de euro. Legumicultorii spun că din cauza scumpirilor au costuri tot mai mari și sperau la o mărire a cuantumului sumei alocate, ceea ce însă nu s-a întâmplat. Din contră, suma a scăzut față de 2022, când au fost alocați în total 4000 de euro, în două cicluri de producție.

Acest fermier din satul Cioroboreni are răsadurile pentru  tomatele din primăvară, deja răsărite, iar la începutul lunii februarie va trebui să le planteze în solarii. Bărbatul spune că din cauza scumpirilor, cheltuielile cu folia, semințele și încălzirea solarului sunt cu cel puțin 30 % mai mari. De aceea, spera ca subvenția să fie și ea mai mare, ceea ce însă nu s-a întâmplat. Deși, sprijiniți de stat, mulți legumicultori din sat au renunțat să mai cultive și au plecat la lucru în străinătate.

Ionuț Urucu – legumicultor Cioroboreni, Mehedinți

„Am început producția, am semănat semințele de tomată (roșii) de anul trecut din decembrie, pentru că, dacă nu au vârsta respectiva, nu se fac. Programul tomata, anul acesta s-a cam diminuat, s-a făcut un plafon de 3000 euro, din care, dacă sunt mai mulți beneficiari înscriși, o să scadă suma. E greu, dar asta este, mergem înainte. Toate s-au scumpit, cu 30%, semințele, lemnele plus alte costuri care vin în continuare. M-am gândit să renunț la a face această muncă, sincer să fiu, dar momentan nu sunt alte variante. Batem pasul pe loc, inflația a crescut, scad din cheltuieli, dar dacă nu investești, nu ai din ce să faci producție. Statul român omoară micii producători, în loc să îi ajute, mai rău ne încurcă. Pentru a vinde marfa în hipermarketuri, ai nevoie de firmă, documente, contabil….așa că, să rămână importurile de afară, legume fără gust, din Turcia, China sau alte țări ” ne-a declarat Ionuț Urucu – legumicultor Cioroboreni, Mehedinți

Cultivatorii de legume spun că din cauza scumpirilor, profiturile lor sunt din ce în ce mai mici. Subvenția îi ajută, dar o creștere a sumei acordate ar fi fost benefică, în condițiile în care costurile lor de producție au crescut.

Termenul până la care legumicultorii pot să își valorifice producția a fost prelungit, 30 iunie, iar cantitatea de tomate care trebuie vândută cu factură este de cel puțin trei tone la 1000 de mp. de solarii cultivate.

Tags: cioroboreni mehedinti, ionut urucu legumicultor, plafon micsorat, producatori nemultumiti, programul tomata, rosii

Articole asemănătoare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.
You need to agree with the terms to proceed