Connect with us

Regiunea Sud-Vest

TĂIATUL PORCULUI, TRADIȚIE PĂSTRATĂ LA ISVERNA

Obiceiurile și tradițiile de dinaintea venirii Crăciunului încă se mai păstrează. Mai ales la țară, acolo unde oamenii taie porcul din gospodărie, pentru a pregăti preparate gustoase, ce vor ajunge pe mesele îmbelșugate, în ziua de sărbătoare.

În drumețiile noastre în zona de munte a Mehedinţiului, la Isverna, am găsit familia Gheorghescu pârjolind porcul pentru Craciun: nici prea mare, nici prea mic, numai bun de mâncat.

Pregătiți de muncă, bărbații știu ce au de făcut, căci tradiția se păstrează de generații întregi.Nu oricine știe cum se taie porcul, ritualul fiind unul complex. Tranșatul, pregătitul cărnii pentru friptură, cârnați și caltaboș, este o adevărată artă. Însă măiestria adevărată, se vede în felul în care este copt șoriciul. Imaginile sunt grăitoare, însă noi am mers pe gustate. Iar cuvintele nu pot descrie gustul, ci doar că ne-am întors cu gândul în copilărie. Și după un șorici cu multă sare, merge și o cănuță de vin fiert.

Nici femeile nu stau, căci apa fierbe în cazane și focul arde necontenit. Vasele sunt pregătite, căci munca lor începe de acum încolo. Toate preparatele din carne de porc, vor fi făcute cu multă muncă și dragoste, acesta fiind secretul gustului desăvârșit.

Festinul de Crăciun va fi unul bogat, cu familia laolaltă și toate bunătățile pe masă.

Continuă să citeşti
Adaugă Comentariu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © 2022 restartnews.ro .

Noi și partenerii noștri (rețelele de socializare și furnizorii noștri de servicii analitice) prelucrăm date pentru a permite website-ului să funcționeze