Niciun comentariu

SE RESTAUREAZĂ GRIFONII PALATULUI CULTURII DIN DROBETA-TURNU SEVERIN

Cei doi grifoni, lira și soclurile aferente, amplasate pe clădirea Palatului Culturii din Drobeta-Turnu Severin intră într-un amplu proces de restaurare-conservare! Lucrarea este una complexă și va fi realizată de o echipă de sculptori condusă de Emilian Popescu, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, filiala Craiova și doctor în arte vizuale la Facultatea de Arte Plastice a Universității de Vest dinTimișoara. În urmă cu doi ani, unul dintre grifoni a fost distrus din cauza vechimii. Anul viitor cele două statui împlinesc 100 de ani.

În urmă cu doi ani de zile, o bucată dintr-un grifon amplasat pe clădirea Palatului Culturii din Drobeta-Turnu Severin s-a prăbușit în gol. Din cauza vechimii și a intemperiilor, materialul din care sunt construite statuile, a cedat. Ceea ce urmează să realizeze echipa de sculptori sosiți la Turnu Severin este o lucrare complexă și dificilă, totodată. Emilian Popescu, sculptorul care va conduce seria lucrărilor de restaurare-conservare spune că acestea vor începe cu o inspecție pentru verificarea amănunțită  a suprafețelor și volumelor degradate, urmând ca după aceea să se realizeze un punct de lucru, pentru a evita poluarea dată de intervențiile de restaurare.

De pe celălalt grifon se va lua un mulaj, pentru restaurarea celui distrus. Asta e o muncă foarte dificilă, și mai greu va fi mai apoi de montat, grifonul având o greutate mare. Vom lucra cel mult patru oameni, nu putem avea o echipă mare, e dificil, lucrăm pe schelă la înălțime. Lucrările vor fi realizate și în funcție de condițiile meteo, noi facem tot posibilul să încheiem înainte de Crăciun. Până acum nu am mai avut lucrări atât de mari,” declară Emilian Popescu, sculptor 

Pentru ca cele două statui, lira și soclurile aferente, să poată fi restaurate au fost parcurse toate demersurile cerute de lege pentru astfel de obiective de patrimoniu. După doi ani, primăriei Severinului i-au fost acordate toate avizele de la Ministerul Culturii,  pentru începerea lucrărilor.

Este o lucrare de patrimoniu, o lucrare complexă, avem avantajul că lucrăm cu oameni profesioniști,  specializați în acest domeniu. Așteptăm cu nerăbdare să repunem în valoare grifonii teatrului. Avem obligația să ne păstrăm moștenirea, Palatul Culturii fiind o clădire simbol pentru cultura mehedințeană și pentru Drobeta-Turnu Severin.” A transmis Marius Screciu, primarul orașului Drobeta-Turnu Severin

Costul lucrărilor se ridică la aproximativ 428 de mii de lei. Ele vor începe în această lună și se vor încheia, în cel mult 5 luni.  Emilian Popescu, cel care se va ocupa de procesul de restaurare-conservare la Palatul Culturii este sculptor și membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, filiala Craiova. De-alungul anilor a obținut premii internaționale  și a participat la simpozioane în țări precum Japonia, Grecia, Serbia, Bulgaria sau Franța. O parte din lucrările sale au fost prezentate astăzi la Palatul Culturii din Drobeta-Turnu Severin.

S-ar putea sa iti placa si:

Tags: drobeta turnu severin, grifoni, palatul culturii teodor costescu, restartnews

Articole asemanatoare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.
You need to agree with the terms to proceed