Connect with us

Regiunea Sud-Vest

ZECI DE REPLICI ALE CUTREMURULUI DIN GORJ, ÎNREGISTRATE PE PARCURUSL NOPȚII TRECUTE

Mai multe replici ale cutremurului cu magnitudinea 5,7 din judeţul Gorj s-au înregistrat pe toată durata nopţii de marţi spre miercuri, majoritatea fiind de intensitate mică.

Potrivit site-ului INFP, miercuri, în intervalul 00.25 – 05.28 s-au înregistrat 13 replici ale cutremurului din judeţul Gorj, potrivit News.ro

Cele mai multe au avut intensitate mică, unul singur ajungând la magnitudinea 3.3. Acesta s-a înregistrat la ora 02:30:22 (ora României), la adâncimea de 3.9 km.

Seismul s-a produs la 104 km NV de Craiova, 109 km SV de Sibiu, 140 km V de Pitesti, 164 km SE de Timisoara, 183 km SE de Arad, 186 km S de Cluj-Napoca, 203 km V de Brasov, 212 km E de Belgrad, 216 km E de Zemun, 222 km NE de Nis.

Anterior, pe toată durata zilei de marţi, s-au înregistrat replici ale cutremurului cu magnitudinea 5,7, numărul acestora depăşind 20.

Cutremurul care s-a produs în județul Gorj nu este de natură să stârnească îngrijorare în rândul seismologilor. Directorul onorific al INFP, Gheorghe Mărmureanu, a făcut o serie de comentarii cu privire la acest subiect. El a precizat că un viitor cutremur major se va produce în România în jurul anului 2040. Seismele din Oltenia nu exercită influență asupra zonei seismice Vrancea, cea mai importantă din România.

Directorul onorific al Institutului Național pentru Fizică a Pământului (INFP), Gheorghe Mărmureanu, susține că un viitor curemur major se va produce în România abia în 2040. Reputatul seismolog a precizat că seismul de 5,2 grade produs luni în Oltenia nu va influența activitate din zona Vrancea, cea mai importantă.

Gheorghe Mărmureanu a mai spus că astfel de mișcări, precum cea din Gorj s-au produs și înainte de 4 martie 1977. El a precizat că nu sunt motive de îngrijorare în acest moment din cauza acestui cutremur.

Au mai fost cutremure în zona asta, a fost chiar înainte de 4 martie. Nu au cum să influențeze tectonica generală a acelei zone geografice, dacă discutăm de Oltenia și Muntenia. Niciodată nu s-a întâmplat ca asemenea cutremure să influențeze cutremure mai mari. Asta vă spun sigur. Nu e un cutremur mare. Pentru România discutăm despre cutremure puternice la peste 7”, a explicat seismologul Gheorghe Mărmureanu.

Potrivit spuselor sale, în acest moment nu sunt motive de îngrijorare. El a arătat că abia în jurul anului 2040 s-ar putea produce un cutremur major – de peste 7 grade, în România.

Nu ar trebui să existe îngrijorare. Trebuie să rămânem liniștiți până în 2040. Vrancea e zona tectonică importantă pentru România”, a subliniat Gheorghe Mărmureanu, conform B1.Tv.

Sursa PROTV, EVZ, NEWS.RO

Continuă să citeşti
Adaugă Comentariu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © 2022 restartnews.ro .

Noi și partenerii noștri (rețelele de socializare și furnizorii noștri de servicii analitice) prelucrăm date pentru a permite website-ului să funcționeze