Niciun comentariu

ZI IMPORTANTĂ PENTRU CREȘTINI. ASTĂZI SĂRBĂTORIM MOȘII DE TOAMNĂ

Astăzi creștinii ortodocși îi pomenesc pe cei care nu mai sunt printre noi. Anul acesta, moşii de toamnă pică pe 5 noiembrie.

Cu apelativul „moși” sunt numiți nu doar morții, ci și principalele sărbători ce le sunt consacrate, precum și pomenile făcute pentru ei. Din zilele de Moși amintim: „Moșii de primăvară” (de Măcinici), „Moșii de vară” (sâmbăta dinaintea Rusaliilor), „Moșii de toamnă” (în prima sâmbătă din luna noiembrie), „Moșii de iarnă” (sâmbăta dinaintea Duminicii lăsatului sec de carne), potrivit rtv.net 

În Sâmbăta Morților, credincioșii merg la biserică cu o sticlă mică cu vin, o colivă și un colăcel, eventual câteva preparate pentru a fi sfințite. Ulterior, acestea sunt împărţite celor nevoiaşi alături de o lumânare. De asemenea, se face un pomelnic cu numele celor adormiți care va fi citit de către preot în timpul slujbei. Odată cu pomelnicul, preotului i se va da și un prosop, tămâie și cărbuni.

Imediat după slujbă, se merge la cimitir unde se aprind lumânări la mormintele celor adormiți, ca să încălzească sufletul acestora.

În Muntenia există obiceiul ca, lângă colivă, la pomeni să se pună și un bănuţ care să fie dat celui mai sărac om din sat, pentru a aduce spor atât celui ce a dat, cât și celui care a primit, potrivit condoleante.ro

În zonele rurale, pe vremuri se obișnuia să se organizeze hore, iar la oraș, bâlciuri și baluri. De asemenea, se dădea de pomană un preparat caracteristic zonei – grâu fiert cu brânză şi unt.

De Moșii de toamnă sau Sâmbăta Morților este bine să dea de pomană mâncare caldă, colaci și colivă.

Potrivit tradiției, de Moșii de Toamnă nu este bine să ne certăm cu cei din jur.

Tot de Moși se spune că oamenii nu au voie să spele și să arunce gunoiul, ca să nu ajungă în mâncarea celor adormiți.

S-ar putea să îți placă și:

Articole asemănătoare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.
You need to agree with the terms to proceed