Connect with us

Restart News

COPACII BĂTRÂNI, PERICOLE PUBLICE

Arborii de pe spațiile publice și private, care sunt degradați din cauza vechimii reprezintă adevărate pericole publice, mai ales în condițiile în care legislația în vigoare cere autorizații speciale de mediu pentru înlăturarea lor. În cazul unui copac bătrân care stă să cadă, este nevoie ca municipalitatea să ceară aviz și de la alte instituții pentru tăierea lui, iar soluționarea cererilor poate dura, în unele cazuri și mai bine de o lună de zile. În tot acest timp, pericolul planează asupra oamenilor sau bunurilor. O astfel de situație s-a întâmplat zilele trecute, când rafalele de vânt au doborât un copac înalt de câțiva metri, peste o mașină. Pomul era pe terenul privat al unui hotel din Severin.

Duminică dimineața angajații primăriei au fost chemați să deblocheze zona unde un copac înalt  a căzut peste o mașină parcată. Pe terenul hotelului, de unde s-a prăbușit pomul bătrân, mai sunt și alți arbori în aceeași stare de deteriorare. 

Într-un punct de vedere scris, transmis după evenimentul de duminică, reprezentanții lanțului hotelier nu au pomenit nimic despre situația copacilor care sunt încă în pericol de prăbușire. 

“ Ne pare rău pentru posesorul mașinii avariate. Am luat legătura cu societatea noastră de asigurări și urmează ca aceasta să stabilească, împreună cu proprietarul mașinii, modalitățile de soluționare a acestei situații.”  Se arată în comunicatul remis de către reprezentanții lanțului hotelier. 

Potrivit legii nici autoritățile locale nu pot interveni atunci când astfel de situații au loc pe un teren privat. Cu avize de mediu, primăria intervine numai pe domeniul public, pentru toaletarea sau tăierea arborilor care prezintă risc de prăbușire.

Noi asigurăm și permanența pentru intervenții în astfel de cazuri. Tăierea arborilor de pe domeniul public se realizează numai după obținerea avizelor necesare. Pe teren privat Primăria Municipiului Drobeta Turnu Severin nu  poate, din punct de vedere legal, să intervină.” A spus AUREL GEORGE VLĂDUȚ șef birou comunicare primăria Dr Tr Severin 

Noi de fiecare dată când am cerut ajutor, primăria a răspuns rapid. E datoria noastră, a asociațiilor de proprietari să cerem tăierea arborilor cu risc de cădere.” A declarat ȘTEFAN ȚÂRĂI președintele unei asociații de proprietari.

În Drobeta Turnu Severin, cele mai multe cereri de tăiere a pomilor le fac asociațiile de proprietari, dar legislația în vigoare cere și avize speciale de la Direcția Agricolă în cazul speciilor protejate, cum sunt nucul sau castanul comestibil. Tăierea lor fără avize este ilegală. Însă un astfel de act poate fi eliberat și într-o lună de zile, timp în care copacii cu risc de prăbușire, rămân un real pericol. 

Criteriile care stau la baza documentației vederea toaletării și tăierea nucilor sunt: pomii să fie îmbătrâniți și să prezinte ramuri uscate în proporție de 60 la sută din coroană, sau să fie amplasați într-un perimetru unde urmează să se construiască obiective de interes național sau de interes al comunității locale. Pomii sunt amplasați pe aliniamentele drumurilor publice naționale și se pune în pericol siguranța circulației. În alte condiții nu se pot tăia, autorizația nu se eliberează și constituie contravenție care se sancționează cu amendă.” A declarat ȘTEFAN RĂCEANU director Direcția Agricolă Mehedinți 

Amenzile pentru tăierea pomilor din specii protejate, cum sunt nucul și castanul comestibil pot ajunge până la 10.000 de lei. 

Continuă să citeşti
Adaugă Comentariu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © 2022 restartnews.ro .

Noi și partenerii noștri (rețelele de socializare și furnizorii noștri de servicii analitice) prelucrăm date pentru a permite website-ului să funcționeze