După o perioadă ploioasă și din nou cu soare, sezonul ciupercilor a început! În păduri, pasionații au pornit în căutarea lor, dar medicii ne atrag atenția să fim prudenți când vine vorba despre ciupercile din pădure.
Dacă sunteți un bun cunoscător și vă doriți să cultivați propriile ciuperci în gospodărie, mai bine orientați-vă către cursurile de ciupercar. Se fac online și de acolo primiți informații de la ingineri în domeniu. Cu ajutorul lor veți învăța și tehnici de cultivare a ciupercilor.
“ La curs vor învăța despre producerea compostului, despre producerea miceliului, înființarea ciupercăriilor, condițiile pe care trebuie să le îndeplinească o ciupercărie, pentru că nu e chiar așa de simplu, dar nici imposibil de realizat. Mai învață despre lucrările de igienă, produsele de fertilizat, care sunt obligatoriu biologice, pentru că nu este permis altfel în ciupercării.” Ne-a explicat Ioana Tudor, doctor-inginer și cercetător științific în acest domeniu.
În fiecare an, și cei de la Direcția Silvică au de cules o cotă de ciuperci, dar în 2022 nicio firmă nu s-a înscris la licitație, așa că ciupercile din păduri ajung pe mesele celor care din pasiune, merg să le culeagă.
“ În ceea ce privește persoanele fizice care recoltează doar pentru consum propriu, pot să culeagă aceste ciuperci atât din pădurile proprietate personală cât și din pădurile proprietate publică a statului.” A declarat Sorin Nicolicioiu, director al Direcției Silvice Mehedinți
Pe de altă parte, oricât de stăpân ați fi pe situație, medicii recomandă atenție maximă la ciupercile otrăvitoare. Pot fi confundate ușor cu cele comestibile și pot provoca decesul rapid.
“ Practic, o ciupercă din asta otrăvitoare, poate duce la deces, la o perioadă lungă de suferință.” A explicat medicul Cristian Jianu
În România există peste două mii de soiuri de ciuperci cunoscute, dar dintre acestea doar 150 sunt comestibile.