În ultimele săptămâni numărul accidentelor rutiere a crescut, iar unele au avut loc în fiecare zi la Drobeta Turnu Severin. Cu sau fără victime, în urma șoferilor inconștienți rămân pagube materiale. După astfel de evenimente reparațiile se fac rapid, mai întâi pe banii celor păgubiți, până ajung să fie recuperați de la firmele de asigurări.
Despre costurile unui accident rutier există o analiză mai veche pe site-ul Autorității Rutiere Române, care nu a mai fost actualizată din 2017.
Anul 2017 – costul social mediu al unui:
* Accident grav: 770.040,48 RON – 168.569,09 €
* Accident soldat cu persoane decedate: 4.947.089,85 RON – 1.082.964,44€
Sursa: ARR.ro
În cele mai fericite situații, un accident rutier fără victime, implică doar plata pagubelor produse. La Severin, de cele mai multe ori vorbim despre costuri mai mici, dar însumate, ele devin o problemă pentru bugetul local, mai ales că procedura recuperării banilor poate dura câteva luni bune.
În cazul șoferului care a lovit recent o conductă de apă pe bulevardul Porțile de Fier, pagubele depășesc suma de zece mii de lei, dintre care trei mii de lei costă doar apa pierdută după impact. În aceste situații banii se recuperează greu, din cauza procedurilor birocratice.
“ Plata finală o face asiguratorul dar până acolo există o procedură, se face un proces verbal de constatare, după care un deviz asupra daunei respective, iar proprietarul face reparația inițială după care are niște bani blocați, la fel se întâmplă și cu administrația locală cu toate daunele care se fac pe domeniul public, banii se recuperează mai greu, în funcție și de asigurator și în funcție de actele care se solicită suplimentar.” a explicat Aurel George Vlăduț purtător de cuvânt Primăria Municipiului Drobeta Turnu Severin.
În încercarea de a mai recupera din banii pierduți de pe urma teribiliștilor, firmele de asigurări au trecut la tarife mai mari pentru șoferii indiciplinați. Cei care provoacă accidente soldate cu victime sau decese plătesc din 2020, mai mult cu până la 40% pentru polița RCA.