Viticultorii din zona Vânju Mare, județul Mehedinți, trec prin cel mai greu an din ultimele două decenii și jumătate. Producțiile de struguri au scăzut cu până la 60%, după ce podgoriile au fost afectate, pe rând, de înghețurile târzii de primăvară, grindina din luna mai și o secetă extremă în timpul verii.
Producătorii spun că situația este mai bună la soiurile albe, unde recolta a fost mai puțin afectată, astfel că vinurile obținute vor fi de calitate, dar în cantitate redusă. În schimb, soiurile roșii au avut cel mai mult de suferit.

“Soiurile cele mai bune la noi sunt vinurile roșii, deoarece temperaturile fiind foarte ridicate, vinurile roșii la noi sunt foarte structurate. Din cauza secetei de anul acesta, cantitatea este mult mai mică, cred că este cu 70% mai slabă decât într-un an normal.” A declarat Florin Stana – oenologul cramei
Proprietarii de podgorii din Vânju Mare spun că nu au mai avut de mult un an atât de dificil. Vremea a fost cu totul împotriva producției. Grindina de anul acesta a afectat inclusiv producția de anul viitor.

“Suntem aici de 25 de ani. Este cel mai dificil an pe care l-am avut până acum. Cauzele sunt multiple: în afară de secetă și de înghețul din iarnă, am fost afectați și de grindină.” a declarat Ion Gârniță – proprietarul cramei.
În ceea ce privește culesul, proprietarii de podgorii au investit în utilaje moderne. Forța de muncă este slabă iar un utilaj este mult mai eficient. O mașină poate strânge 6 hectare de struguri zilnic, muncă pe care ar fi făcut-o 60 de oameni.

“Culegem mecanizat din cauza lipsei forței de muncă. Înlocuiește un număr foarte mare de oameni și este mult mai eficientă. Găsim oameni din ce în ce mai greu și vin aceeași oameni mereu, oameni care îmbătrânesc și nu mai pot să muncească.” A declarat Claudiu Alexandru – responsabil mecanizare
Podgoria de la Vânju Mare are 134 de hectare, iar vinurile produse aici ajung pe mesele românilor din întreaga țară, atât în magazine, cât și în restaurante și unități HORECA.