Incendiul devastator, izbucnit săptămâna trecută, continuă să facă ravagii în Parcul Natural Porțile de Fier, punând în pericol o pădure valoroasă de pin și distrugând deja aproximativ 120 de hectare de vegetație.
Flăcările au izbucnit inițial joia trecută, afectând două hectare de pădure de pin în UP II Șvinița, o zonă protejată cu copaci de circa 120 de ani. Condițiile meteo nefavorabile, caracterizate de secetă prelungită și vânt puternic, au facilitat extinderea rapidă a incendiului.
În ciuda intervențiilor continue, flăcările s-au răspândit, afectând acum mai multe parcele de pădure de pin, poieni învecinate și pășunea împădurită a localității Șvinița.
Accesul dificil în zona afectată, cu pante cuprinse între 25 și 40 de grade, complică suplimentar eforturile de stingere a incendiului. Din cauza terenului accidentat, intervenția mijloacelor auto ale pompierilor militari este imposibilă, astfel că apa necesară pentru stingerea flăcărilor este transportată cu ATV-urile puse la dispoziție de Administrația Parcului Natural Porțile de Fier și de Ocolul Silvic Orșova.
În prezent, aproximativ 50 de persoane – pompieri militari, rangeri și angajați ai parcului natural și ai ocolului silvic – sunt implicate activ în operațiunile de localizare și stingere a incendiului. Eforturile lor sunt susținute și de voluntari din localitatea Șvinița, care și-au oferit sprijinul în lupta împotriva flăcărilor.
În plus, două aeronave ale Forțelor Aeriene Române acționeză la stingerea incendiului de pădure din județul Mehedinți.
„Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a aprobat, în regim de urgență, ca două aeronave C-27J Spartan ale Forțelor Aeriene Române, configurate pentru stingerea incendiilor, să acționeze marți, 9 iulie, pentru stingerea incendiului de pădure declanșat în zona fondului forestier al comunei Svinița, județul Mehedinți. Cele două aeronavele au decolat din Baza 90 Transport Aerian Otopeni în jurul orelor 12.30, respectiv 14.30. Misiunea aeriană se desfășoară la solicitarea Departamentului pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne”, au transmis reprezentanții Forțelor Aeriene Române, pe Facebook.
Reprezentanții Geoparcului Platoul Mehedinți fac un apel către cetățeni să fie responsabili și să evite comportamentele care pot declanșa incendii.
“Facem apel către cetățeni să fie responsabili, să NU incendieze miriștile, să NU lase focul nesupravegheat, mai ales în zonele cu risc de producere a incendiilor și în apropierea pădurilor. De asemenea, facem un apel către turiști să NU aprindă focul în pădure sau în apropierea lor și să se asigure că sting focul, după ce îl folosesc în locurile special amenajate.” Precizează reprezentanții Geoparcului Platoul Mehedinți.