Directorul Societății Naționale a Apelor Minerale (SNAM), mehedințeanul Alin Udriște, a explicat, în cadrul unei emisiuni „Lumea Banilor”, decizia Curții de Justiție a Uniunii Europene, organism care a tranșat problema apelor minerale din România. În fapt, situația a pornit de la procesul intentat de către SC Romaqua Group SA (producătorul apei minerale Borsec) împotriva Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM) pe tema licențelor de exploatare. În acest litigiu, SNAM a intervenit în favoarea ANRM. Astfel, directorul SNAM, mehedințeanul Alin Udriște, a explicat că hotărârea CJUE nu sparge monopolul statului român în domeniul licențelor, deoarece, în fapt, nu există un asemenea monopol, statul deținând aproximativ 45% din licențele din piață, restul fiind licențe private. Mai mult decât atât: mehedințeanul a explicat și faptul că decizia instanței nu obligă statul roman să ia vreo măsură concretă, ci doar stabilește că ar trebui organizată o licitație pentru licențe în situația în care se dovedește ca statul român deține poziția dominantă în piață. De altfel, Udriște a vorbit și despre obiectivele pe care și le-a propus din postura de director al Societății Naționale a Apelor Minerale (SNAM) – societate aflată în subordinea Ministerului Economiei. Mehedințeanul spune că, odată cu preluarea funcției de conducere a acestui forum, și-a propus o creștere a profitului net anual cu 10% și realizarea de investiții pentru companie. Obiectivul a fost nu doar îndeplinit, ci și cu mult depășit, având în vedere că anul trecut, Societatea Națională a Apelor Minerale a înregistrat o creștere a profitului net de 78%, față de anul 2021.
„Ca orice societate comercială, scopul nostru îl reprezintă profitul. (…..) În subordinea Ministerului Economiei, sunt câteva companii care se află pe profit, printre care și Societatea Națională a Apelor Minerale. În principal, industria noastră energofagă funcționează pe curent și cum s-a scumpit curentul, au crescut și prețurile la apa minerală. Inclusiv pet-urile s-au scumpit. Statul român încasează doar 2,50 bani din prețul unei sticle de 0,50 litri de apă îmbuteliată, însă, evident, la raft, produsul are un alt preț și acest lucru nu intră în atribuțiile noastre. (…..) Rolul meu este acela de a vedea unde pot armoniza anumite cheltuieli pentru a obține un plus pentru societate. Noi avem o cifră de afaceri de 42 – 43 de milioane de lei (un pic peste 2 milioane de euro). Anul trecut, am avut un profit de 2,3 milioane de lei. 600.000 lei contează. Cu toate acestea, suntem una dintre companiile mici ale Ministerului Economiei. Suntem singura companie a statului care funcționează pe indicatori de performanță în ceea ce îi privește pe conducători. Eu consider că orice societate – fie de stat sau privată – trebuie să se bazeze pe indicatori de performanță, pentru că, în caz contrar, apare haosul. Ideea e nu ca directorul să vină să semneze hârtii, ci să obțină performanță. Un alt punct pentru succesul unei companii este stabilitatea.”, a declarat, în cadrul emisiunii „Lumea Banilor”, directorul Societății Naționale a Apelor Minerale, Alin Udriște.
Alin Udriște a fost numit la conducerea SNAM în anul 2020, pentru o perioadă de 4 ani. Din poziția ocupată, s-a implicat pentru dezvoltarea instituției pe care o conduce, de obținere de profit maxim. Aflată în subordinea Ministerului Economiei, Societatea Națională a Apelor Minerale ( SNAM) își propune pentru viitor o dezvoltare mai mare de producție autohtonă de ape minerale.