Înscrierile în Programul Rabla Local, programate pentru astăzi la ora 10.00 au început cu o întârziere de aproape două ore, din cauza unor problemele tehnice la aplicația AFM. Ministerul Mediului a anunțat că se pot face înscrieri pe site-ul agenției, însă din cauza numărului foarte mare de accesări, acestea se desfășoară mai lent.
La Drobeta-Turnu Severin vor fi casate prin intermediul acestui program, o mie de mașini vechi. Oamenii se pot înscrie, prin intermediul aplicației informatice, până pe 31 august 2023, ora 16:30 sau până la epuizarea bugetului alocat fiecărei unități administrativ-teritoriale.
„Severinenii care vor solicita bani pentru casarea mașinii trebuie să îndeplinească următoarele condiții: să aibă domiciliul în Drobeta Turnu Severin, să fie proprietarul mașinii de cel puțin 5 ani, să nu aibă restanțe de plată pentru bugetul de stat și local, să nu fi primit finanțare din alte fonduri pentru același autovehicul, proprietarul mașinii se angajează să radieze și să caseze mașina. În termen de 3 ani nu va achiziționa un autoturism cu normă de poluare EURO 5 sau mai mică. Oamenii pot face ce doresc cu banii, dar dacă se hotărăsc să cumpere o mașină nouă, aceasta va trebui să aibă cel puțin, norma EURO 6.” A transmis MARIUS SCRECIU primarul orașului Drobeta-Turnu Severin
Rabla Local este programul prin care românii pot casa maşini mai vechi de 15 ani, fără obligaţia de a cumpăra una nouă, primind la schimb suma de 3.000 lei. Singura condiţie este că, timp de 3 ani de la obţinerea banilor, beneficiarul programului nu va putea cumpăra o maşină cu o normă de poluare mai mică de Euro 5. În cadrul programului Rabla Local, ministerul Mediului va suporta 80% din buget, prin Fondul de Mediu, iar 20% va fi suportat de către autoritatea publică locală.
„Sunt 500 de primării din toată țara înscrise în acest program ai căror locuitori vor beneficia de cei 3.000 lei oferiți în schimbul casării unui autovehicul vechi și poluant fără a avea obligația de a achiziționa un autovehicul nou în schimb. Acest program are ca scop eliminarea din circulație a mașinilor uzate, cu grad ridicat de poluare pentru atingerea țintelor stabilite în Planul Național de Redresare și Reziliență” a precizat președintele AFM, Laurențiu-Adrian NECULAESCU.
După înscrierea pe site-ul AFM, instituția va transmite lista cu persoanele fizice înscrise către primăriile participante în cadrul Programului, iar ulterior, persoana fizică va transmite documentele, conform procedurii interne a primăriei care va fi publicată pe pagina de internet a acesteia.
După semnarea contractului de finanțare cu Unitatea Administratuiv Teritorială, persoana fizică va casa și va radia din circulație și din evidența fiscală, autovehiculul uzat și va beneficia de stimulentul pentru casare de 3.000 de lei. Beneficiarul stimulentului de casare se angajează conform ghidului de finanțare că nu va achiziţiona un autoturism cu norma de poluare Euro 5 şi/sau inferioară în termen de 3 ani de la primirea stimulentului pentru casare.