Angajatii din sistemul sanitar se află în grevă japoneză. Federatia SANITAS a declanșat pașii premergatori pentru declanșarea unei greve generale și au strâns deja zeci de mii de semnături. Sindicașliștii cer deblocarea posturilor din sistemul sanitar şi cel de asistenţă socială şi aplicarea grilei de salarizare.
Salariaţii din sistemul sanitar şi de asistenţă socială au intrat în grevă japoneză și în Mehedinți. În perioada negocierilor cu factorii de decizie şi până la soluţionarea revendicărilor, în toate unităţile sanitare şi cele de asistenţă socială în care sunt membri SANITAS, se desfăşoară ”GREVĂ JAPONEZĂ”, fără întreruperea activităţii, cu purtarea de banderole/ecusoane cu însemnele SANITAS.
„Începând de azi, colegii noștri din Spitalul Județean de Urgență Drobeta-Turnu Severin, Spitalul Municipal Orșova, Spitalul Orășenesc Baia de Aramă sunt în „Grevă Japoneză” – fără întreruperea activității. Asigurăm toți pacienții că actul medical nu o sa aibă de suferit!” Transmit reprezentanții Sanitas Mehedinți
Principalele revendicări ale angajaților din sistemul sanitar sunt:
Pentru sectorul de negociere colectivă SĂNĂTATE:
1. Deblocarea posturilor în sistemul sanitar public.
2. Punerea în aplicare, în integralitatea sa, a Legii nr. 153/2017 pentru toţi angajaţii din sistemul de Sănătate.
a. Acordarea salariilor de bază din grilă tuturor angajaţilor;
b. Calcularea tuturor sporurilor prin raportare la salariul aflat în plată;
c. Calcularea tarifului orar pentru gărzi prin raportare la salariul aflat în plată;
d. Calcularea indemnizaţiei de hrană prin raportare la salariul minim brut pe ţară actual.
3. Reluarea discuţiilor asupra proiectului de lege a salarizării cu respectarea principiilor stabilite în cadrul grupului de lucru de la nivelul Ministerului Sănătăţii, acesta asigurând: predictibilitatea creşterii veniturilor fiecărui salariat din sistem, o ierarhie corectă şi echitabilă a salariaţilor din sistem.
4. Finanţarea corectă şi suficientă a instituţiilor din Sănătate.
5. Reluarea imediată a negocierilor în vederea semnării Contractului Colectiv de Muncă la nivelul sectorului bugetar SĂNĂTATE.
6. Finanţarea de la bugetul de stat a voucherelor de vacanţă în SĂNĂTATE.
7. Garantarea menţinerii locurilor de muncă pentru personalul angajat în unităţile medicale din reţeaua CFR şi după ce acestea vor fi transferate la alte autorităţi.
Pentru sectorul de negociere colectivă ASISTENŢĂ SOCIALĂ:
1. Deblocarea posturilor în sistemul de asistenţă socială.
2. Punerea în aplicare, în integralitatea sa, a Legii nr. 153/2017 pentru toţi angajaţii din sistemul de Asistenţă socială.
a. Acordarea salariilor de bază din grilă tuturor angajaţilor;
b. Calcularea tuturor sporurilor prin raportare la salariul aflat în plată;
c. Calcularea indemnizaţiei de hrană prin raportare la salariul minim brut pe ţară actual;
3. Începerea discuţiilor asupra proiectului de lege a salarizării unitare a bugetarilor cu respectarea principiilor stabilite în cadrul grupului de lucru de la nivelul Ministerului Sănătăţii, completat cu funcţiile specifice asistenţei sociale, cele două sisteme beneficiind, întotdeauna, de o grilă comună.
4. Finanţarea corectă şi suficientă a instituţiilor din Asistenţă socială.
5. Stabilirea imediată a unui calendar de negociere şi semnare a Contractului Colectiv de Muncă la nivelul sectorului de negociere colectivă ASISTENŢĂ SOCIALĂ.
6. Garantarea locurilor de muncă pentru toţi salariaţii din sectorul de negociere colectivă Asistenţă socială – membri ai Federaţiei Sanitas din România.