MINERALE RARE, EXPUSE VIZITATORILOR LA MUZEUL REGIUNII PORȚILOR DE FIER

În luna mai, Muzeul Regiunii Porților de Fier din Drobeta-Turnu Severin, le oferă vizitatorilor ocazia să admire cristale rare,  așa cum sunt stibina sau antimonitul și baritina. Cei care vor ajunge la muzeu în următoarele săptămâni le găsesc la secțiunea 

“Piesa Lunii”.  Florile de mină, așa cum sunt ele denumite de specialiști, uimesc prin culoare și formă, iar în țara noastră se găsesc astfel de eșantioane unice în lume: 

Stibina (Antimonit) este o sulfură complexă, fiind principala sursă industrială de obţinere a elementului metalic, stibiu. Pe plan mondial este un mineral rar în eşantioane de colecţie. În România se găseşte în zona Baia Mare: Baia Sprie -cristale aciculare, Herja – cristale prismatice şi Băiuţ – cristale prismatice lamelare. Eşantioanele de stibină expuse în Muzeul de Mineralogie din Baia Mare sunt considerate cele mai spectaculoase din lume. Cunoscut încă din vremuri biblice în Orientul Mijlociu și Egipt, antimonitul a fost folosit în scopuri medicale sau cosmetice (echivalentul rimelului sau al creionului dermatograf de azi).

Baritina este un sulfat de bariu anhidru, varianta sedimentară fiind o sursă principală de obținere a bariului. Spectrul de culori al baritinei este impresionant: albă, gălbuie până la galben intens, albastră intens în eşantioanele de la mina Cavnic, neagră sau roşu intens, o culoare unică pe plan mondial, numai în eşantioanele de la mina Baia Sprie (datorată incluziunilor de realgar).

Asocierea acestor două minerale, care fiecare în parte cristalizează într-un mod specific, duc la spectaculoase concreșteri minerale. Agregatele ce iau naștere prin asocierea dintre cristalele aciculare de stibină cenușiu-metalic, ce străpung transversal tabulele fine de baritină albă sau transparente sunt caracteristice pentru mina Baia Sprie și unicate pe plan mondial. Frumusețea acestor flori de mină este întregită și de prezența unor ”trandafiri” ale căror petale sunt reprezentate de cristale centimetrice de baritină albă.

Florile de mină sunt uimitoare creații ale naturii, cu forme stranii și asocieri fascinante de cristale – adevărate comori ale pământului – mărturii recuperate ale istoriei geologice din regiunile bogate în astfel de minerale. Renumite pentru diversitatea formelor şi a culorilor cristalelor, florile de mină au fascinat dintodeauna, fiind o atracţie pentru toţi colecţionarii amatori. O datorie morală a colecţionarului amator, susţinută şi prin lege, este aceea de a verifica dacă piesele colectate nu reprezintă un interes ştiinţific deosebit pentru a intra în patrimoniul naţional.” Transmit reprezentanții Muzeului Regiunii Porților de Fier

S-ar putea să îți placă și:

Tags: drobeta turnu severin, mehedinti, muzeul regiunii portilor de fier, restartnews

Articole asemănătoare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.
You need to agree with the terms to proceed