Înghețul din ultimele zile a făcut prăpăd în livezile localnicilor din multe zone din județul Mehedinți. De aproape trei zile, noaptea, temperaturile au scăzut sub zero grade, a căzut bruma și chiar zăpada, care a înghețat pe petalele pomilor înfloriți. Cei mai afectați sunt caișii și chiar piersicii, iar agricultorii mehedințeni spun că, vom mai avea încă un an în care aceste fructe vor lipsi. De altfel, în ultimii ani, înghețurile târzii de primăvară au afectat caisul, pom care în multe livezi s-a și uscat.
Acești gospodari din satul mehedințean Bârda au făcut focul peste noapte, cu speranța că vor salva pomii de la îngheț. Oamenii spun că au reușit să înființeze o livadă cu diverse soiuri de pomi fructiferi, printre care și caiși, dar în ultimii ani, parte dintre aceștia din urmă s-au uscat, afectați de înghețurile târzii de primăvară. La fel este și anul acesta, când ultimele trei zile au distrus florile de cais.
„În ultimele dimineți a fost foarte rece, temperaturile mult sub zero grade și au afectat pomii, cel mai mult caisul, că este înflorit și la îngheț face molie și se usucă ramurile tinere se usucă cu totul. În ultimii ani au fost înghețuri târzii de primăvară și caisul a fost foarte afectat în zona noastră”, spune Bădiță Dragomir, proprietar de livadă.
Munca celor care aleg să facă pomicultură este una destul de complexă, investiția este și ea destul de amplă, iar când ar trebui să se bucure de roadele muncii, vremea rea le dă planurile peste cap.
„Am venit acum două seri de la serviciu seara și era totul alb, au înghețat florilea fost foarte frig, a bătut vântul cu putere, în cealaltă seară, când am venit din tura a doua, era zăpadă, a fost foarte înghețat, nu am putut să închid nici zăvorul la portiță de înghețat ce era. Pomii erau praf, nu se știe ce va fi anul ăsta, măcar să avem de mâncat, cei care au înflorit sunt compromiși deja”, declară Rodica Dragomir.
La fel stau lucrurile și în grădinile localnicilor din satul Bobaița. Temperaturile au fost noaptea, în ultimele zile sub pragul înghețului, iar florile de cais au fost compromise. Și aici, oamenii spun că nu mai pot planta cais în grădină, pentru că din cauza primăverilor tot mai capricioase, pomii se usucă în câțiva ani.
Deocamdată, pentru că nu au înflorit, ceilalți pomi nu au fost afectați de îngheț, dar meteorologii anunță și săptămâna viitoare un nou episod cu temperaturi scăzute, așa că riscul ca și prunul, mărul sau părul să fie afectat de îngheț, iar această situație cu siguranță se va răsfrânge asupra producției autohtone de fructe.