Scădere drastică a populației județului nostru în ultimii zece ani. Față de recensământul din anul 2011, Mehedințiul are cu 31.000 de locuitori mai puțin.
Drobeta-Turnu-Severin și Orșova sunt orașele care au pierdut cei mai mulți locuitori, iar cel de-al doilea municipiu al județului are o populație la jumătate față de începutul anilor 90. Lipsa locurilor de muncă și a condițiilor de viață au înjumătățit populația în frumosul oraș de la Dunăre.
Puțin peste 8500 de locuitori numără populația Orșovei, la recensământul din 2021. În anul 1992, pe când nu era oraș, Orșova depășea 16.000 de locuitori. Între timp, populația a scăzut dramatic, iar orașul a fost transformat în municipiu.
Localnciii spun că tinerii au plecat pentru că nu au unde să lucreze, au salarii mici și nici nu au posibilități de petrecere a timpului liber.
În Mehedinți, în doar șase comune populația a crescut de la recensământul din 2011. În rest, numărul locuitorilor a scăzut. Deși e comună, Șimianul are peste 10.000 de locuitori și depășește toate celelalte patru orașe mici, cu excepția Severinului. Care și el a pierdut peste 12.700 de locuitori, în zece ani. Unii dintre ei au migrat către comuna Șimian, unde și-au cumpărat locuințe.
În afară de faptul că cei care au pelcat din țară, mai vorbim de români care au migrat către zonele rurale. Au ales localități care și-au dezvoltat infrastructura, și-au cumpărat sau au construit case, dar lucrează în continuare la oraș.
Vârsta medie a populației rezidente pentru județul Mehedinți a crescut de la 42,1 ani la recensământul din 2011, la 44,3 ani, ceea ce înseamnă că avem o populație mai îmbătrânită, față de acum zece ani.
foto: rfi.com