Connect with us

Administrație

REPARTITOARELE PENTRU CĂLDURĂ, OBLIGATORII DE LA 1 IANUARIE

Au mai rămas mai puțin de trei săptămâni până când românii care primesc căldură în sistem centralizat trebuie să își monteze contoare individuale pentru măsurarea consumului de energie termică, adică să instaleze repartitoare pe calorifere. Cine nu se conformează, riscă amenzi de până la 1.000 de lei.

„În imobilele de tip condominiu și în clădirile mixte racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică sau dotate cu o sursă centrală de încălzire sau de răcire este obligatorie montarea contoarelor individuale până la 31 decembrie 2022 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/răcire și apă caldă la nivelul fiecărui apartament sau spațiu cu altă destinație decât cea de locuit”, se arată în textul ordonanței.

Prețul pentru un repartitor pornește de la 70 de lei cu TVA inclus. Instalarea acestuia și a unui robinet de reglare a consumului de energie termică costă cel puțin 125 de lei. Așadar, un proprietar care are un apartament de două camere cu patru calorifere trebuie să plătească pentru instalarea lor cel puțin 500 de lei. În schimb, amenda pentru o persoană care nu are repartitoare în casă ajunge la o mie de lei.

 „Fiecare locatar consumă după posibilitățile financiare, dă drumul la repartitor și lasă cât are nevoie el. Cu repartitoarele pot să facă o economie, să plătească o întreținere lunară mai mică”. A declarat președintele unei asociații de proprietari

Consumul după posibilități are, însă, și dezavantaje. Președintele unei alte asociații de proprietari explică:

Din spiritul unei economii înțelese de diverși vecini, aceștia le închid total. Blocul mai ales că este nereabilitat, din start va avea un disconfort mult mai mare. Pereții din beton se vor răci mult mai mult și îl vei forța pe cel care vrea căldură să deschidă mult mai mult. Acela va plăti în speță toate gigacaloriile blocului”.

Din 2027 vor deveni obligatorii dispozitivele care permit citirea de la distanță.

Foto: digi24

Continuă să citeşti
Adaugă Comentariu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © 2022 restartnews.ro .

Noi și partenerii noștri (rețelele de socializare și furnizorii noștri de servicii analitice) prelucrăm date pentru a permite website-ului să funcționeze