Decizia de a include în patrimoniul UNESCO a cămășii cu altiță a fost luată chiar de Ziua Naționaă a României, de către comitetul UNESCO reunit la Rabat, în Maroc. Dosarul de candidatură a fost întocmit împreună cu Republica Moldova.
Mehedințiul a contribuit la această reușită prin Secția de Etnografie a Muzeului Regiunii Porților de Fier care documentează și promovează valorosul patrimoniu din zona etnografică Mehedinți unde cămașa cu altiță este bine reprezentată.
“Suntem bucuroși că în conținutul dosarului se regăsesc informații cu privire la viabilitatea îndeletnicirii de a coase cămăși cu altiță în Mehedinți și azi, iar în elementele de susținere a dosarului, broșura și filmul de prezentare, au fost selectate, din multele informații și fotografii furnizate din zonele etnografice ale României și Republicii Moldova, imagini din satul Crainici, com.Bala (Claca de la Crainici) și din satul Cracu Muntelui, com. Ponoarele, în atelierul Oanei Nicoleta Dumitrescu. Pe cât de mare e bucuria unei recunoașteri a țării noastre pretutindeni și datorită acestor elemente de patrimoniu, pe atât de mari sunt sarcina și obligația noastră, a muzeelor care am girat autenticitatea informațiilor furnizate, de a monitoriza si verifica de-acum înainte ”dinamica” performării celor care cos cămăși cu altiță în zonele în care funcționăm și de a găsi căi de respectare a normelor și canoanelor de lucru a acestora.” A declarat Florentina Pleniceanu, șef secție Etnografie și Artă Populară, Muzeul Regiunii Porților de Fier
Cămașa cu altiță cunoscută de toți drept „ia românescă” a intrat pe lista reprezentativă a patrimoniului cultural imaterial al umanității ca element de identitate culturală în România și Republica Moldova.
Nu a fost înregistrată sub termenul „ie”, pentru că acesta era folosit în trecut doar accidental, au constatat cercetătorii etnologi.
În trecut, această cămașă transmitea informații nu doar despre priceperea și talentul femeii care o cosea, ci și despre starea materială și poziția socială celei care o purta sau statutul civil ori vârsta.
Exista o cămașă de mireasă, cămașă de soacră sau de doliu. Astăzi, ea are valoare estetică, identitară și culturală, notează etnologii care au lucrat la dosarul de candidatură pentru patromoniul UNESCO.