De anul viitor proprietarii de locuințe care vor să le închirieze sunt obligați să declare contractul la ANAF. Tot din 2023 aceștia vor plăti impozite mai mari către fisc. Datele oficiale arată că doar 4 procente dintre locuințele private sunt închiriate dar în realitate numărul celor care închiriază fără contract este mult mai mare.
Din 2018, înregistrarea contractului de închiriere la ANAF nu mai este obligatorie, ceea ce a dus la o reducere constantă a înregistrărilor. Doar în primele nouă luni ale acestui an au fost înregistrate cu 25% mai puține contracte de închiriere, potrivit ANAF. Lucrurile se schimbă însă, de anul viitor.
În România, datele oficiale arată că doar 4% dintre locuințele private sunt închiriate. Neoficial însă, o analiză sugerează că între 7 și 15% din locuințele private sunt închiriate, și chiar între 15 și 20% pentru orașele mari. Ceea ce înseamnă că există un număr mare de persoane care închiriază fără un contract. De anul viitor va exista obligația de a înregistra contractul de închiriere la organul fiscal. În plus, și impozitul pe venitul obținut din chirii va crește de la începutul anului.
“La contractele de închiriere trebuie să știm că este obligatorie înregistrarea lor, de asemenea este important de știut, că începând cu data de 1 ianuarie 2023 se schimbă un pic modalitatea de calcul a impozitului, și anume faptul că impozitul nu se mai calculează la nivelul venitului net, care se obține prin deducerea din venitul brut a unei cote forfetare. Aceste cote forfetare nu vor mai exista în cazul acestui tip de contracte. Baza de calcul va fi doar venitul brut la care se va adăuga cota de impozitare de 10 la sută.” A declarat SEVER IRIZA purtător de cuvânt AJFP Mehedinți
Doar o treime dintre chiriaşii români ştiu că au contractul de ȋnchiriere ȋnregistrat la Administraţia Financiară, ȋn timp ce 3 din 10 declară că au un contract nedeclarat, ori o proprietate ȋnchiriată printr-o ȋnţelegere verbală.