Connect with us

Restart News

REPARTITOARELE PENTRU CĂLDURĂ,  OBLIGATORII PÂNĂ LA FINALUL ANULUI

 Până la 31 decembrie, toți românii care locuiesc la bloc și sunt racordați la încălzirea centralizată sunt obligați prin lege să își monteze contoare individuale pentru măsurarea consumului de energie termică sau repartitoare pe fiecare calorifer. Legea a fost publicată în Monitorul Oficial iar amenzile pentru cei care nu montează aceste aparate se ridică până la o mie de lei.

Cei mai mulți severineni racordați la sistemul de încălzire centralizat și-au montat repartitoare de căldură de ani buni, dar chiar și așa, nu sunt mulțumiți de costurile pe care plătesc pentru încălzire. Oamenii spun că numai în condiții civilizate repartitoarele ar fi utile, dar unii dintre cetățeni au găsit metode să înșele aparatele de măsurat. Nu doar la încălzire ci și la apa rece. 

Nu se face economie,  să vă spun de ce: se pun aceste repartitoare, ei știu când vine cu citirea și înșeală prin metoda cu magnetul. Asta fac la apă rece, adică o familie la mine pe scară consumă 4 metri de apă și eu una singură, consum 3 metri? E clar că fură! La fel procedează și cu agentul termic. Își dau jos repartitoarele, nu îi verifică nimeni sau schimbă caloriferele.” Ne-a declarat o severineancă din cartierul Cet Nord. 

Și administratorii de bloc susțin că ideea repartitoarelor ar fi bună, dacă anumiți cetățeni nu ar sfida legea prin diverse metode ca să plătească mai puțin la căldură. Unele asociații au montat deja dispozitive care permit citirea la distanță.

În cazul repartitoarelor care nu sunt de la distanță se poate fura din casă, deci le dau jos și montează alt calorifer. Deci se fură, dar cu citirea de la distanță nu mai pot să facă așa ceva.” A declarat Paraschiva Micșoniu administrator de bloc

Montarea repartitoarelor sau contoarelor trebuia să aibă loc până la sfârșitul anului trecut, dar Parlamentul a hotărât să prelungească termenul până pe 31 decembrie, anul acesta. Amenda pentru nerespectarea legii este cuprinsă între 500 și 1.000 de lei.

Din punctul nostru de vedere, ca și furnizori de energie termică, noi spunem că sunt eficiente aceste repartitoare, pentru eficientizarea energetică. Să dăm un exemplu: dacă o persoană vrea să plece de acasă două trei săptămâni, oprește căldura și face astfel economie.” A transmis Ilie Alecu, director SPAET 

Aparatele care măsoară consumul individual trebuie montate atât în blocurile racordate la încălzirea centralizată a orașului, cât și în cele cu centrală proprie. Din 2027, vor fi obligatorii dispozitivele care permit citirea de la distanță.

Continuă să citeşti
Adaugă Comentariu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © 2022 restartnews.ro .

Noi și partenerii noștri (rețelele de socializare și furnizorii noștri de servicii analitice) prelucrăm date pentru a permite website-ului să funcționeze